mobile
REKLAMA

Warszawa zwiększa dostęp do jadłodzielni – jak działają lodówki społeczne?

Codziennie w Polsce marnują się ogromne ilości jedzenia – często wciąż zdatnego do spożycia. Część tej żywności można uratować, przekazując ją osobom, które jej potrzebują. W Warszawie trwa kampania „Nie marnuj jedzenia – korzystaj z jadłodzielni”, której celem jest zwrócenie uwagi mieszkańców na problem marnowania żywności i pokazanie, jak w prosty sposób można temu przeciwdziałać.

oprac. NKK
Warszawa zwiększa dostęp do jadłodzielni – jak działają lodówki społeczne?

Kampania „Warszawskie Jadłodzielnie” pokazuje, że niemarnowanie jedzenia zaczyna się od codziennych, małych decyzji – mówi Aldona Machnowska-Góra, zastępczyni prezydenta stolicy. – Działania prowadzone są zarówno w mediach społecznościowych, jak i w komunikacji miejskiej. Plakaty, spoty czy krótkie filmy przypominają, że wystarczy przynieść nadwyżkę jedzenia do jadłodzielni albo skorzystać z tego, co już tam się znajduje – dodaje.

Jadłodzielnie w Warszawie

Jadłodzielnie to ogólnodostępne lodówki i półki, w których można zostawić jedzenie, którego nie planuje się spożyć, lub wziąć produkty, które są komuś potrzebne.

  • Produkty fabrycznie zapakowane wystarczy odłożyć na półkę lub do lodówki.

  • W przypadku domowych potraw należy je szczelnie zapakować, podpisać składniki i datę przygotowania.

Obecnie w Warszawie działa 40 jadłodzielni, a ich liczba rośnie. Dokładne lokalizacje można znaleźć:

Finał kampanii – sprzątanie jadłodzielni

29 września, w Międzynarodowy Dzień Świadomości o Marnowaniu Żywności, przeprowadzono akcję sprzątania warszawskich jadłodzielni. Wzięli w niej udział pracownicy urzędu, przedstawiciele organizacji pozarządowych i wolontariusze Foodsharing Warszawa. Wspólne działania miały na celu uporządkowanie i odświeżenie punktów.

Według organizatorów, troska o jadłodzielnie to wspólna odpowiedzialność mieszkańców. Każdy produkt, który trafi do nich zamiast do kosza, to mniej zmarnowanych zasobów – od wody i energii, po pracę włożoną w jego produkcję.

 

fot. UMW

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda