mobile
REKLAMA

Król Ramen

 

Słowo Ramen pochodzi od chińskiego la mian, co dosłownie oznacza „rozciągane kluski”. Jako danie, bulion z makaronem i innymi dodatkami, przywędrował do Kraju Kwitnącej Wiśni z Chin już na początku XX wieku. Wtedy natomiast podstawę diety Japończyków wciąż stanowił ryż. 

Weronika Wójcik
Król Ramen

Ramen zyskał swoją popularność dopiero po II Wojnie Światowej, kiedy z powodu ubogich zbiorów ryżu w Japonii nastała klęska głodu. Niska cena, łatwa dostępność składników oraz wysoka sytość sprawiły, że dziś trudno wyobrazić sobie tworzenie jakiegokolwiek japońskiego przewodnika kulinarnego bez ramenu.

 

Główne składniki ramenu :

  • Miso - gęsta pasta ze sfermentowanej soi, często z dodatkiem ryżu, jęczmienia, soli oraz drożdży.
  • Wakame - algi z gatunku brunatnic, w kuchni japońskiej wykorzystywane jako warzywo.
  • Chāshū - plastry pieczonej lub duszonej wołowiny.
  • Nori - jadalne wodorosty.
  • Negi - inaczej czosnek dęty lub cebula siedmiolatka.
  • Kamaboko - gęsta pasta rybna podawana w plasterkach.
  • Moyashi - surowe lub gotowane kiełki fasoli.
  • Shinachiku - pędy bambusa.

 

Z racji braku formalnego przepisu na tradycyjny ramen. W stolicy możemy znaleźć wiele knajp oddających ten prawdziwy smak.

 

  1. Yatta ramen
  2. Arigator ramen shop
  3. Vegan ramen shop
  4.  Mugi

Fot. Weronika Wójcik

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda