Król Ramen
Słowo Ramen pochodzi od chińskiego la mian, co dosłownie oznacza „rozciągane kluski”. Jako danie, bulion z makaronem i innymi dodatkami, przywędrował do Kraju Kwitnącej Wiśni z Chin już na początku XX wieku. Wtedy natomiast podstawę diety Japończyków wciąż stanowił ryż.
Ramen zyskał swoją popularność dopiero po II Wojnie Światowej, kiedy z powodu ubogich zbiorów ryżu w Japonii nastała klęska głodu. Niska cena, łatwa dostępność składników oraz wysoka sytość sprawiły, że dziś trudno wyobrazić sobie tworzenie jakiegokolwiek japońskiego przewodnika kulinarnego bez ramenu.
Główne składniki ramenu :
- Miso - gęsta pasta ze sfermentowanej soi, często z dodatkiem ryżu, jęczmienia, soli oraz drożdży.
- Wakame - algi z gatunku brunatnic, w kuchni japońskiej wykorzystywane jako warzywo.
- Chāshū - plastry pieczonej lub duszonej wołowiny.
- Nori - jadalne wodorosty.
- Negi - inaczej czosnek dęty lub cebula siedmiolatka.
- Kamaboko - gęsta pasta rybna podawana w plasterkach.
- Moyashi - surowe lub gotowane kiełki fasoli.
- Shinachiku - pędy bambusa.
Z racji braku formalnego przepisu na tradycyjny ramen. W stolicy możemy znaleźć wiele knajp oddających ten prawdziwy smak.
- Yatta ramen
- Arigator ramen shop
- Vegan ramen shop
- Mugi
Fot. Weronika Wójcik