mobile
REKLAMA

Kwiaty cukinii w cieście

Przyciągają wzrok soczystym kolorem, uwodzą lekkim, miodowym smakiem – kwiaty cukinii. Uwielbiają je Włosi i ta miłość wcale mnie nie dziwi – w rękach kucharza zwykły posiłek zmienią w elegancką i luksusową ucztę.

Katarzyna Nowicka
Kwiaty cukinii w cieście

Muszę spróbować! To była moja pierwsza myśl, gdy w w karcie rzymskiej restauracji, w której jedliśmy kolację, zobaczyłam fiori di zucca fritti, smażone kwiaty cukinii. To był najlepszy z wyborów. Szef kuchni w ich przygotowanie włożył całe swoje włoskie serce i umiejętności. Kwiaty były chrupiące i lekkie, mimo, że zostały usmażone w głębokim tłuszczu. Smakowały lekko miodem, ogrodem i aromatem traw. A między płatkami kryła się niespodzianka.

Włosi znają setki sposobów na przyrządzanie kwiatów cukinii. Moje były nadziane lekkim serem ricotta z odrobiną ziół i soli. Chrupiące płatki i delikatny, rozpływający się w ustach środek – mistrzostwo po prostu. Na mojej liście „najlepszych posiłków życia” szybko wdrapały do pierwszej dziesiątki.

I tu zaczęły się schody, bo człowiek mimo szczerej chęci nadal nie przeprowadził się pod słońce Italii. Szansą na powtórkę z tych pyszności była tylko kolejna wizyta u Włochów. Albo zdobycie kwiatów cukinii nad Wisłą.

Jak smażyć kwiaty cukinii?

We Włoszech można kupić je na każdym straganie. Sprzedawcy, których pytałam o kwiaty cukinii patrzyli na mnie złym wzrokiem. Na szczęście nie wszyscy – rolnik, u którego od lat kupuję szpinak, dynie i inne pyszności uśmiechnął się i powiedział: no jasne, że mam, ale dotąd nikt tego nie brał. Wzięłam. I zrobiłam ucztę.

Kwiaty cukinii mogą być albo chłopcami albo dziewczynkami. Te żeńskie są mniejsze i przyczepione do małej cukinii, męskie są większe i mają łodyżkę. Z męskich kwiatów cukinie nie wyrosną, więc do kuchennych eksperymentów są idealne. Trzeba je delikatnie opłukać, a z pomiędzy płatków usunąć pręciki. Cała operacja wymaga sporej delikatności, by nie uszkodzić płatków.

Kwiaty cukinii najlepiej czują się w lekkim cieście podobnym do tempury. Jego sekretem jest dodanie do mąki bardzo zimnej gazowanej wody mineralnej. Równie dobrze sprawdza się jasne piwo. Ciasto musi być naprawdę zimne, wtedy w zetknięciu z gorącym olejem otrzymacie lekką jak piórko, delikatną „skórkę”.

Nadzienie. Wybrałam klasykę – ricotta, trochę parmezanu i przyprawy. Ale możliwości jest więcej. Sery, szpinak, suszone, pomidory, mięso a nawet łosoś. Na pewno będzie pysznie.


 

Jeśli lubisz moje przepisy zajrzyj na www.platebykate.com

Możesz też polubić moją stronę na Facebooku @platebykate

Smacznego!

 Składniki

  • 8 kwiatów cukinii dużych, świeżych

  • 150 g ricotty

  • 4 łyżki startego parmezanu

  • 2 łyżki listków bazylii posiekanych

  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany

  • sól, pieprz

 CIASTO

  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 1/4 szklanki mąki ryżowej

  • 3/4 szklanki wody gazowanej

  • szczypta soli

 DODATKOWO

  • olej do smażenia

  • mąka do obtoczenia kwiatów

 Sposób przygotowania

  1. Kwiaty cukinii obejrzyj. W razie potrzeby delikatnie opłucz i osusz na ściereczce. Rozchyl płatki i usuń z kwiatu pręciki.
     

  2. W osobnej miseczce wymieszaj ricottę z parmezanem, czosnkiem, bazylią i przyprawami.

  3. Płatki każdego kwiatu delikatnie rozchyl i małą łyżeczką nałóż nadzienie z ricotty. Możesz też użyć rękawa cukierniczego. Końcówki płatków skręć by zamknąć nadzienie w środku. Nadziane kwiaty obtocz delikatnie w mące.

  4. W głębokim garnku rozgrzej olej. W miseczce wymieszaj mąki na ciasto z wodą gazowaną. Dopraw solą.

  5. Kwiaty cukinii zanurzaj w cieście tak, by dokładnie oblepiło kwiat i włóż na rozgrzany olej. Smaż z obu stron około 2-3 minuty. Ciasto powinno być delikatnie złociste. Smaż partiami, 1-2 kwiaty naraz.

  6. Wyjmij na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Podawaj natychmiast.

Fot. Katarzyna Nowicka 

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda