mobile
REKLAMA

Szybka setka w metrze na Kabatach

W poniedziałkowy poranek, 18 września, wybiła symboliczna liczba na STP Kabaty. W tym przypadku jest to szczególna, okrągła liczba – 100

Jakub Bielawski
Szybka setka w metrze na Kabatach

Rekordowy skład metra wjechał na tory

W poniedziałek rano na Stacji Techniczno-Postojowej na Kabatach pojawił się kolejny, nowy pociąg Skoda Varsovia. Pociągiem od razu zajęli się pracownicy Metra Warszawskiego, którzy w ramach rutynowych czynności umieścili w kabinie maszynisty tabliczkę z numerem – okrągłym 100. To już setny pociąg, który został dostarczony do stolicy od czasu uruchomienia metra w 1995 roku.

Nowy pociąg ma nowoczesny wygląd i wyposażenie, a także jest bardziej ekologiczny i oszczędny niż poprzednie modele. Po podziemnych torach kursują w dalszym ciągu również starsze wagony, w tym Siemens Inspiro, Alstom Metropolis i rosyjskie typu 81.

Warszawskie metro pomaga Ukrainie

Starsze składy metra jednak dłużej nie przewożą mieszkańców Warszawy, ponieważ są wycofywane z eksploatacji. Na tym jednak ich historia się nie kończy, bowiem te przestarzałe modele trafiają do naszych wschodnich sąsiadów. Pod koniec kwietnia odbył się transport pierwszych sześciu wagonów serii 81 na Ukrainę i wkrótce odbędzie się transport kolejnego składu.

Wagony te były regularnie konserwowane i modernizowane, ale nie spełniały już wymagań warszawskiego systemu transportowego. Dzięki temu gestowi solidarności, metro w Kijowie zwiększyć swoją przepustowość i poprawić jakość usług dla mieszkańców. Metro w Charkowie również poprosiło o pomoc Warszawę i obecnie trwają rozmowy na temat warunków i zakresu współpracy.

fot.Metro Warszawskie

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda