Wielkanoc na Mazowszu – liczby, konsumpcja, trendy
Jak podał Urząd Statystyczny w Warszawie w 2023 r. przeciętna roczna liczba jaj od jednej kury nioski wyniosła w województwie mazowieckim 260 sztuk i była mniejsza o 7 sztuk niż w roku poprzednim. Na tym samym poziomie co rok wcześniej pozostało za to ich przeciętne spożycie: statystyczny mieszkaniec Mazowsza konsumował miesięcznie 10 jaj.

Święta Wielkanocne od wieków kojarzą się ze spożywaniem jajek, które symbolizują nowe życie, odrodzenie i nadzieję. To właśnie jajka goszczą na świątecznych stołach w różnych formach – jako pisanki, faszerowane przysmaki czy składnik wielkanocnych potraw.
Jak podaje Urząd Statystyczny w Warszawie w 2023 r. przeciętna liczba jaj od 1 kury nioski wyniosła 260 sztuk i była mniejsza o 7 sztuk niż w roku poprzednim.
Produkcja jaj kurzych ogółem wyniosła 3150,1 mln szt. i była większa o 902 tys. szt. w stosunku do poprzedniego roku, a liczba kur niosek w gospodarstwach rolnych zwiększyła się z 8152 tys. sztuk w 2022 r. do 12123 tys. sztuk w 2023 r.
W 2023 r. przeciętne miesięczne spożycie jaj na 1 osobę w gospodarstwach domowych w województwie mazowieckim wyniosło 10 sztuk i utrzymało się na poziomie sprzed roku.
Badanie budżetów gospodarstw domowych z 2023 r. wskazuje, że przeciętne wydatki na 1 osobę w gospodarstwach domowych w województwie mazowieckim wynosiły 1849 zł i były wyższe o 10% od wydatków rok wcześniej. Wzrosły również wydatki na towary i usługi konsumpcyjne, w tym na żywność i napoje bezalkoholowe odpowiednio o 11% i 12,9%.
Przeciętne miesięczne spożycie niektórych artykułów żywnościowych w przeliczeniu na 1 osobę w gospodarstwach domowych w 2023 r. było największe w kategorii pieczywo i produkty zbożowe – 4,89 kg, natomiast najmniejsze w kategorii ryby i owoce morza – 0,27 kg.