Bezpieczne słodzenie
Stewia, ksylitol czy erytrytol? To kilka ze zdrowych odpowiedników białego cukru. Ich stosowanie dostarcza wiele wartości odżywczych, a czasem - mniejszej liczby kalorii.
Cukier występuje w praktycznie każdym przetworzonym produkcie. Aby móc nadal cieszyć się domowymi słodkościami, a jednocześnie ograniczyć ilość cukru w naszym jadłospisie, warto poszukać zdrowszych odpowiedników. Kaloryczność większości słodkich odpowiedników jest porównywalna z cukrem, dlatego także z nimi nie warto przesadzać jeśli dbamy o kaloryczność naszych posiłków.
Miód
Jedną z najpopularniejszych odpowiedników zwykłego cukru jest miód. Warto go stosować dzięki zawartości wielu minerałów i cennych substancji odżywczych, takich jak wapń, żelazo, magnez, jod czy potas. Miód zawiera nawet więcej kalorii niż biały cukier, dlatego powinny go unikać osoby dbające o linię. Należy pamiętać, że miód może tracić część wartości odżywczych pod wpływem wysokich temperatur, dlatego nie warto stosować go do pieczenia.
Stewia
Stewia jest rośliną prawie bezkaloryczną i 300-krotnie słodszą od cukru. Zawiera wiatminę C, chrom oraz żelazo, tym samym wzmacniając serce i układ odpornościowy. Może być z powodzeniem stosowania zarówno do pieczenia jak i gotowania.
Ksylitol
Ksylitol to inaczej cukier brzozowy o właściwościach antybakteryjnych. Przyczynia się do wolnego podnoszenia poziomu cukru we krwi oraz zwiększa przyswajanie wapnia. Jest polecany osobom będącym na diecie ze względu na znacznie niższą kaloryczność niż biały cukier. Należy go stopniowo włączać do diety, ponieważ może mieć działanie przeczyszczające. Bezpieczna dawka to trzy łyżeczki na dobę. Jest stosunkowo drogi, około 30-40 złoty za kilogram.
Erytrytol
Erytrytol to zdrowy słodzik, który coraz częściej pojawia się na półkach sklepowych. Jest bezpieczny dla cukrzyków, jego indeks glikemiczny wynosi zero i ma znikomą ilość kalorii. Ma funkcję antyoksydacyjną i chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. W przemyśle spożywczym występuje pod symbolem E968.
Syropy
Syrop klonowy to kolejny środek słodzący, popularny zwłaszcza za oceanem. Powstaje po odparowaniu soku z pnia klonu i także zawiera szereg soli mineralnych a także wapń, magnez czy potas. Ma głęboki, karmelowy smak, jest mniej kaloryczny niż miód i biały cukier, lecz jest stosunkowo drogi. Można go wykorzystać do polewania naleśników, gofrów, a także jako dodatek do owsianek.
Syrop z agawy to meksykański syrop produkowany z kaktusa. Usprawnia pracę przewodu pokarmowego ze względu na zawartość inuliny, tj. naturalnego probiotyka. Ponadto ma niski indeks glikemiczny i stanowi bogate źródło błonnika.
Syrop z daktyli jest również bogaty w witaminy i składniki odżywcze i pomaga chronić przez miażdżycą czy nadciśnieniem. Bardzo łatwo przygotować go w domu. W tym celu należy przez 15 minut gotować 400 gram daktyli w 3 szklankach wody. Następnie daktyle należy zmiksować i odsączyć na gazie. Gotowy syrop należy gotować aż połowa płynu odparuje a syrop będzie gęsty. Przechowywać w słoiczku w lodówce.