Dlaczego warto jeść marchew?
Nasze babcie podsuwały nam do wypicia sok z marchwi, twierdząc, że to samo zdrowie. Warto dowiedzieć się jak cenne wartości kryje to popularne warzywo.
Marchew od lat znana jest ze swoich właściwości leczniczych oraz dużych wartości odżywczych. Ponadto, coraz więcej koncernów kosmetycznych, wykorzystuje ją do produkcji kosmetyków – peelingów, maseczek czy kremów do twarzy. Marchew zawiera mnóstwo minerałów oraz antyutleniaczy. Poza tym jest doskonałym źródłem cennego beta - karotenu, który nadaje skórze piękny, złocisty odcień. Stosunkowo niska kaloryczność tego warzywa stanowi o tym, iż jest ono głównym składnikiem diety odchudzającej.
Marchew odkryto już w starożytności. Początkowo jadana była tylko jej biała odmiana. Pomarańczowy kolor uzyskali dopiero Holendrzy, którzy w XVII wieku zaczęli krzyżować różne gatunki tego warzywa. Oprócz białego i pomarańczowego koloru możemy dzisiaj cieszyć się marchwią w barwach czerwieni, fioletu oraz czerni. Występują także różne jej wielkości np. marchew karłowata.
Warzywo to ma szczególne znaczenie dla osób, które borykają się z chorobą wieńcową i słabnącym wzrokiem. Dzięki dużej zawartości witaminy A, marchew chroni przed rozwojem, tak zwanej kurzej ślepoty, czyli zaniku ostrości widzenia po zapadnięciu zmroku. Ponadto, witamina A świetnie działa na skórę i redukuje oznaki starzenia oraz zabezpiecza przed wpływem miejskiego stresu. Nagromadzenie karotenoidów w marchwi sprawia, iż regularne picie z niej soku pozwala osiągnąć efekt skóry delikatnie muśniętej słońcem. Warzywo wzmacnia także układ odpornościowy oraz chroni przed rozwojem nowotworów.
Nie należy jednak przesadzać z ilością spożywanej marchwi, gdyż nadmiar witaminy A może niekorzystnie wpływać na pracę wątroby oraz przyczyniać się do problemów ze skórą.
Marchew, ze względu na swoje właściwości, powinna często gościć na naszych stołach. Najlepiej spożywać ją na surowo, wówczas mamy pewność, że nie pozbędziemy się jej cennych wartości odżywczych.
Agata Mościcka