Zimowe Zupy w ramach "Zimy w mieście"
Pół godziny wystarczy, aby przygotować pożywną i rozgrzewającą zupę z warzyw. Jak ją zrobić? Tego dowiedzą się dzieci w feryjnych placówek edukacyjnych programu „Zima w mieście”.
Realizatorzy projektu „Wiem, co jem” już po raz dwunasty odwiedzą dzieci z 40 grup w feryjnych placówkach edukacyjnych, by pokazać jak samemu przygotować posiłek. Tym razem młodzi uczniowie pod okiem trenerów ze szkoły gotowania dla dzieci, sami przygotują pożywne, zimowe zupy. Uczniowie udowodnią, że w pół godziny mogą samodzielnie przygotować rozgrzewające danie.
Zimą, przy zwiększonym zapotrzebowaniu energetycznym, młodzi warszawiacy potrzebują zdrowych i pełnowartościowych posiłków. Jednym z nich może być „zimowa” zupa. Wystarczy dobry przepis i przy niewielkim wsparciu osoby dorosłej zwykłe warzywa mogą zmienić się w popisowe danie w wykonaniu nawet najmłodszego uczestnika warsztatów. Projektowi „Wiem, co jem” towarzyszą opowieści o gotowaniu, smakowanie różnych przypraw, a co najważniejsze dużo uśmiechu i samodzielnych ćwiczeń.
Zapisy na warsztaty odbywają się poprzez szkolnych koordynatorów „Zimy w mieście”.
Dotychczas w ramach kampanii „Wiem, co jem” zrealizowano ponad 560 warszataów podczas których gotowało i uczyło się o zdrowym jedzeniu ponad 12 600 dzieci z warszawskich szkół podstawowych i gimnazjów. Jest to jedyne tego typu przedsięwzięcie prowadzone w Polsce na tak dużą skalę. Dotąd uczniowie uczyli się m.in. jak przygotowywać omlety, zdrowe słodycze z ziaren, gofry na słono czy owocowe dania. Systematyczna edukacja dzieci i młodzieży jest ważnym elementem promocji zdrowia i kształtowania dobrych nawyków żywieniowych uczniów również podczas ferii zimowych.
Więcej informacji o kampanii na stronie www.wiemcojem.um.warszawa.pl
Źródło: UM Warszawa