Festiwal Whisky Live Warsaw
Miłośnicy mocnych trunków musieli tu być. Można było uzyskać wiele cennych informacji na temat produkcji, smaku, składników czy też walorów whisky. W weekend w Sangate Airport Hotel odbył się Festiwal Whisky Live Warsaw.
Pierwszy festiwal tego trunku odbył się w 2000 roku w Tokio. Jeszcze tego samego roku zorganizowano Whisky Live w Londynie. Kolejne lata przynosiły coraz to szersze grono zainteresowanych. Nie ma więc co się dziwić, że następne państwa chciały organizować imprezę dla fanów tego alkoholu. Do tej pory miastami-gospodarzami byli m.in.: Singapur, Hongkong, Paryż, Nowy Jork czy Sydney. Obecnie na Festiwal Whisky Live można przyjechać do dwudziestu ośmiu państw z całego świata. Od 2014 roku wśród gospodarzy znajduje się także miasto stołeczne Warszawa.
Podczas dwudniowego spotkania na wszystkich przybyłych czekała moc atrakcji tj.: Zatoka Smaku, gdzie można było zagłębić się w niepowtarzalne smaki zakąsek oraz potrwa specjalnie dobranych do aromatów whisky czy też spotkania z ekspertami od tego trunku np. Ingvarem Ronde, Dominiciem Roskrowem, Ianem McWilliamem, Ianem Changiem, Kellie Du, Janem Beckersem oraz Georgem S. Grantem.
Jednak główną przyczyną, dla której fani whisky pojawili się na festiwalu była możliwość degustacji. A było w czym wybierać. Poza typowymi szkockimi trunkami w Warszawie pojawiły się także napoje alkoholowe z m.in. z Irlandii, Indii, Francji, USA, Tajwanu, Japonii, Danii, a także z Polski.